20.3.2018 15:00 Petteri Koposella on ollut Barcelonassa hyvin kaksijakoinen kausi. Alkukausi oli Koposelle vaikea, kun jo kesällä vaivannut olkapäävamma haittasi edelleen tekemistä eikä valmentaja Sito Alonsolta löytynyt luottoa. Alonso sai lähteä helmikuun alussa ja tilalle palkattiin kokenut Svetislav Pesic. Samalla Koposen rooli kasvoi ja onnistumisia alkoi tulla.
Petteri Koposella on ollut vaiherikas kausi Barcelonassa.
Koponen on voittanut uuden päävalmentaja Svetislav Pesicin luottamuksen.
Koponen ja Sasu Salin ottavat mittaa toisistaan Euroliigan ottelussa keskiviikkona. (Kuvat: Ville Vuorinen)
Kesällä koko koripalloa seuraava Suomi jännitti kuntoutuuko Koponen mystisestä olkapään hermovammasta ajoissa EM-kisoihin. Koposen kuntoutuksen eteen tehtiin valtava määrä töitä ja lopulta hän toipui juuri kisojen alla riittävän hyvään kuntoon pelatakseen. Vajaakuntoisenakin hän näytti millainen merkitys hänellä oli Suomen joukkueelle. Vaikka EM-kilpailuista on kulunut jo puoli vuotta, ei vamma ole antanut vielä täysin periksi.
- Ei käsi ihan täydessä kunnossa ole vieläkään, mutta paljon paremmassa. On se ihan erituntuinen kuin esimerkiksi EM-kisoissa ja heitto on jo lähellä sitä omaa. On vielä hetkiä ja päiviä jolloin se tuntuu, ja se riippuu siitä miten hermo on palautunut, Koponen valottaa olkapäänsä tilannetta.
Hän myöntää, että etenkin alkukaudesta käsi vaivasi otteluissa, mutta valoa on tunnelin päässä näkyvissä.
- Kyllä se alkukaudella haittasi. Kun kävin joukkueen testeissä, niin he ihmettelivät, että miten oli mahdollista, että pystyin pelaamaan EM-kisoissa. Jotenkin vain pystyin. Sen parantuminen vie aikaa ja koko ajan teemme kuntouttavia toimia sen eteen. EM-kisoissa ja alkukaudella huomasi kyllä, ettei heitto lähtenyt yhtä nopeasti ja tasapainoisesti kuin normaalisti. Koko ajan mennään kuitenkin eteenpäin.
Koposen kausi on kulkenut käsi kädessä yhdessä Barcelonan kauden kanssa. Alkukaudesta Koponen jäi pieneen rooliin uuden päävalmentaja Sito Alonson alaisuudessa eikä joukkueen peli kulkenut.
- Alkukausi ei ollut se mitä odotin. Puhuimme kesän aikana, että olen tärkeässä osassa Barcelonassa ja odotin isompaa roolia ja vastuuta. Uusi valmentaja toi uudet pelaajat ja meillä vaihtui lähes koko joukkue enkä saanut pelata niin paljon. Hävisimme pelejä, vaikka meidän olisi pitänyt taistella kärkisijoista. Se harmitti tietenkin koko jengiä sekä seurajohtoa ja lopulta valmentaja saikin lähteä.
Alonso sai potkut helmikuussa ja hänet korvasi kokenut serbivalmentaja Svetislav Pesic. Pesic on eurokoriksen legendoja, joka johdatti vuosituhannen alussa Jugoslavian Euroopan ja maailmanmestariksi sekä Barcelonan Euroliigan voittoon. Heti ensitöikseen Pesic valmensi Barcelonan Espanjan cupin, Copa del Rey'n, mestariksi ja joukkueen kurssi on kääntynyt.
Samanaikaisesti Koponen on saanut uudelta päävalmentajalta vastuuta. Maaliskuussa Espanjan liigassa peliaikaa on tullut keskimäärin yli 25 minuuttia ottelua kohden ja pistekeskiarvo kolmessa edellisottelussa on ollut 8,3. Koposen jälki on ollut vieläkin kovempaa Euroliigassa, jossa Pesicin alaisuudessa neljässä edellispelissä pisteitä on kertynyt 12,5 keskiarvolla reilun 25 minuutin ottelukohtaisella peliajalla.
- Minulle valmentajanvaihdos oli tosi hyviä asia, mutta samalla se oli sitä myös koko joukkueelle ja voitimme heti cupin. Itselleni jotenkin nuo serbivalmentajat tuntuvat sopivan. Näemme pelin samalla tavalla ja varmaan paljon johtuu siitä, että olin nuorena Mihailo Pavicevicin opissa. Pelaamme nyt sellaista koripalloa mitä pitääkin, ja vaikka meiltä puuttuvat loukkaantumisten takia Adam Hanga, Kevin Seraphin ja Rakim Sanders, niin pystymme voittamaan pelejä. Viimeksi voitimme Euroliigassa Olympiakosin 27 pisteellä ja se oli käsittämätön suoritus. En muista, että olisin koskaan voittanut siellä. Peli paranee koko ajan ja menemme eteenpäin, hehkuttaa Koponen.
Cupin voitto ei ollut Koposelle ihan jokapäiväistä herkkua. Siirryttyään ulkomaille Koponen voitti vuonna 2009 Virtus Bolognan kanssa EuroChallengen ja 2015 Himkin kanssa Eurocupin. Sen lisäksi hopeaa oli tullut niin Italian cupissa, Italian supercupissa kuin VTB-liigassakin. Koponen myöntää, että cupin voitto oli henkisesti tärkeä koko seuralle.
- Se toi uskoa tekemiseen kaikille. Tiesimme itse, että meillä on tarvittavat pelaajat taistella voitoista. Cupia arvostetaan täällä Espanjassa paljon ja oli hienoa voittaa jotain suurta. Euroliigassa meillä on mennyt huonosti ja jatkopaikka on jo karannut, mutta sarjassa tavoitteena on mennä mahdollisimman pitkälle ja jahtaamme mestaruutta.
Pesicin alaisuudessa erityisesti Barcelonan puolustus on ottanut harppauksia eteenpäin. Hiljattain Espanjan liigassa Barcelona jätti Murcian 55 pisteeseen ja Real Madrid sai sille vähäiset 72 pistettä kasaan El Clásicossa. Euroliigassa Barcelona on voittanut kaksi edellisotteluaan pitkälti puolustukseensa nojaten. Belgradin Punainen tähti sai Barcelonaa vastaan ainoastaan 54 pistettä ja viime kierroksella katalonialaiset hiljensivät Pireuksen hornankattilan latomalla Olympiakosia vastaan tylyt 90-63-voittolukemat.
- Pystymme edelleen parempaan, mutta puolustus antaa meille tällä hetkellä turvaa siitä, että pystymme voittamaan pelejä. Olemme yksinkertaistaneet puolustuksessa joitain asioita ja nyt jokainen tietää mitä vastustajalle annetaan ja mitä otetaan pois. Hyökkäyksessä meillä ei ole niin montaa settiä, mutta pyrimme luomaan etuja ja käyttämään niitä hyväksemme. Kaikki tietävät nyt mitä kentällä pitää tehdä.
Pesic on tuonut mukaan entisen Jugoslavian koriskulttuurille ominaisen kovan harjoitusetiikan. Koponen onkin ottanut kokeneen luotsin harjoitukset ilolla vastaan.
- Alonson aikana harvoin treenasimme koko kentällä, vaan pääasiassa puolikentällä. Nyt menemme ylös ja alas ja intensiteetti on paljon korkeampi ja sitä kautta saamme intensiteetin myös peleihin ja olemme valmiimpia. Olemme löytäneet roolimme sekä itseluottamuksemme ja kaikki tietävät mitä pitää tehdä.
- Treenaaminen sopii minulle ja se tuntuu sopivan myös joukkueelle. Kun hävisimme viisi peliä peräkkäin, meillä oli joukkueen sisäinen palaveri, jossa ei ollut valmentajia mukana. Sanoin siellä, että meidän pitää treenata kovempaa emmekä voi vain vetää palauttavia treenejä koko ajan. Emme mene hullun kovaa, mutta tempo ja rytmi ovat nyt ihan eri tasolla kuin ennen. Ne ovat avainjuttuja, jotta pystymme pelaamaan aggressiivisesti ja löytyy jalkoja puolustukseen.
Maajoukkueessa Koponen on nähty useimmiten peliä johtavana takamiehenä, mutta Barcelonassa rooli on ollut pääasiassa heittävänä takamiehenä. Kakkospaikan rooli kelpaa Koposelle hyvin, kun peli kulkee ja minuutteja tulee.
- Pesicin aikana olen välillä ollut treeneissä pointtina, mutta meillä on kolme muutakin pointtia. Hän tietää, että pelaan maajoukkueessa pointtina ja olen valmis hyppäämään myös siihen rooliin tarvittaessa. Aloitan kuitenkin tällä hetkellä kakkosena ja valmentaja luottaa minuun. Onneksi olen pystynyt vastaamaan huutoon, pelannut hyvin ja voittoja on tullut. Onhan se aina kivempi pelata, kun tulee luottoa ja voittoja, Koponen heittää.
Koposen ja Barcelonan seuraava haaste odottaa keskiviikkoiltana, kun Euroliigassa nähdään herkullinen suomalaiskohtaaminen Barcelonan vieraillessa Sasu Salinin Malagan luona.
Veera Pirttinen, 27, palasi yhden Korisliigassa vietetyn kauden jälkeen takaisin Euroopan kentille tehdessään kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Luchse Hannoverin kanssa. Pirttisen alkukausi on ollut loukkaantumisten sävyttämä, mutta muuten Pirttinen on ollut tyytyväinen.
Anniina Äijänen, 29, otti uralleen uuden suunnan, kun Italian Serie A2:ssa pelaava Treviso nappasi Susiladies-pelaajan riveihinsä. Samalla Äijänen on saanut totuttautua hieman uudenlaiseen rooliin.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.