17.8.2018 09:09 Olympiakomitea ja Sitra kutsuvat seuroja jakamaa arkisia ympäristöä huomioivia fiksuja käytänteitä. Fiksuin idea palkitaan ja kaikki ideoita jakaneet osallistuvat rahapalkinnon arvontaan.
Onko seurassanne oivallettu fiksuja ja ympäristöystävällisiä toimintatapoja? Ideoita ei kannata pitää vain omana tietona, vaan Olympiakomitea ja Sitra kannustavat jakamaan hyväksi todetut ympäristöystävälliset ideat myös muiden käyttöön.
Haun tavoitteena on kerätä käytännön ratkaisuja, joilla vähennetään ympäristövaikutuksia esimerkiksi harrastajien kulkemisessa, välineissä ja varusteissa. Monesti kyse on pienistä oivalluksista ja asioista, jotka voisivat toimia muuallakin.
Olympiakomitea ja Sitra haluavat tukea ja helpottaa seuroja huomioimaan ympäristövastuullisuuden arjessaan. Jaetut ideat kootaan yhteen, joista syksyn aikana kootaan ympäristövastuullisen seuran työkalupakki.
– Fiksut toimintatavat kannattavat muutenkin kuin ympäristön vuoksi – toimivat kuljetusringit lisäävät yhteisöllisyyttä ja säästävät perheiden aikaa. Treenimatkan taittaminen auton sijaan fillarilla lisää tarpeellista omaehtoista liikuntaa, kuvaa erityisasiantuntija Karoliina Ketola.
– Fiksujen toimintamallien avulla tapahtuva ympäristön huomioiminen on seuroille ennen kaikkea mahdollisuus. Ympäristöä, rahaa ja aikaa säästäviä toimintatapoja arvostetaan ja siitä on ilo kertoa myös sidosryhmille, Ketola huomauttaa.
Fiksu seura -haku on käynnissä ja oman seuran idean voi jakaa 16.9.2018 mennessä kyselyyn vastaamalla. Kyselyssä pyydetään lyhyesti kertomaan fiksusta toimintatavasta tai suunnitteilla olevasta kokeilusta sekä perustelemaan, miksi toimintamalli on palkitsemisen arvoinen.
Jos olette Tähtiseura, osallistu täällä.
Muut kuin Tähtiseurat, voivat vastata kyselyyn täällä.
Fisuin idea palkitaan 2000 euron palkinnolla ja kaikkien kriteerit täyttävien ehdotusten kesken arvotaan 1000 euron kannustuspalkinto.
Anna Iso-Ahola, Olympiakomitea anna.iso-ahola@olympiakomitea.fi +358 400 269 294Kuinka paljon koripallon parissa liikkuu fiksuja ideoita? Myös Koripalloliitto kannustaa seuroja toimimaan ympäristövastuullisesti ja jakamaan toimintamalleja muiden urheiluseurojen käyttöön. Pienin askelin yhdessä voimme olla mukana luomassa maailman ympäristövastuullisinta seurakenttää!
Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivä on seuroille loistava tilaisuus avata ovensa, esitellä toimintaansa ja kutsua mukaan kaiken ikäisiä liikkujia.
Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.
Webinaarissa käydään läpi kauden 2021–2022 loppuun saakka kerättyä lisenssidataa ja siitä johdettua analyysia. Uutena ominaisuutena lisenssityökaluun on saatu päivitetty kunta- ja postinumero selvitys, joka auttaa seuroja tunnistamaan omaan alueensa potentiaalin tarkemmin.
Nuorten kesätoiminnan ja kesätyömahdollisuuksien lisäämiseksi liikunnan aluejärjestöt tukevat nuorten toimintaa järjestävien kesätyöntekijöiden lyhytaikaista palkkaamista. Nuoreksi määritellään tukihaussa 15–29-vuotiaat.