20.9.2019 11:30 Jokaisessa seurassa kohdataan erilaisia ongelmia ja haasteita, joista selviämisen tukena yhteiset pelisäännöt ja varhaisen puuttumisen malli voivat toimia tukena. Ennaltaehkäisy ja turvallinen toimintaympäristö on kaikkien yhteinen etu.
Urheilun pelisääntöjen tavoitteena on synnyttää keskustelua lasten urheilun arvoista, toimintaperiaatteista ja käytännöistä. Seuran ja joukkueiden yhteisillä pelisäännöillä voidaan ennaltaehkäistä ikäviä tilanteita ja lisätä vuorovaikutusta seuran ja kodin sekä pelaajien ja valmentajien välillä.
Pelisäännöistä on hyvä keskustella ja sopia yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kanssa. Kauden alun kynnyksellä on hyvä ottaa yhteisesti keskusteluun esimerkiksi harjoittelukäytänteet, kilpaileminen ja yhteiset toimintatavat.
Yhteiset pelisäännöt voivat helpottaa myös uuden harrastajan mukaan tulemista joukkueeseen. Kun kaikilla on yhteiset käytänteet tiedossa, voidaan joukkueessa tai ryhmässä toimia yhdenvertaisesti.
Pelisääntöjen kirjaamista varten on olemassa Pelisääntötaulu, jota voi käyttää pohjana sääntöjen kirjaamiseen. Pelisäännöt on hyvä jakaa kaikille kotiin ja laittaa esimerkiksi seuran nettisivuille. Läpinäkyvyys helpottaa toimintaa ja muistuttaa yhdessä sovituista asioista.
Lataa sähköisesti täytettävä Pelisääntötaulu tästä >>
Tulosta käsin täytettävä versio tästä >>
Lisätietoja täällä >>
Varhaisen puuttumisen mallin tarkoituksena on havaita ongelmat ja löytää ratkaisut niistä selviämiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Olennaisessa osassa on avoin keskustelu ennen kuin haasteet käyvät ylivoimaisiksi. Varhaisen puuttumisen mallin käyttöönotto ei vaadi havaittuja ongelmia, vaan sen perimmäinen tarkoitus on ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä.
Mallia käytettiin Kouvolan Kouvoissa ensimmäisen kerran kaudella 2018-2019, jolloin joukkueiden ulkopuolinen henkilö, Kirsi Tuviala, kiersi vanhempainilloissa kertomassa toimintamallista ja toimi joukkueiden tukena kauden aikana.
- Seuroissa ei voida välttyä täysin ongelmatilanteilta. On kaikkien kannalta hyödyllistä, että ongelmiin voi ajoissa etsiä ratkaisuja. Sen vuoksi toiveenamme onkin jakaa mallia myös muiden seurojen käyttöön, toteaa Kirsi Tuviala.
Koripalloliiton seurapalveluyksikkö tukee alkavalla kaudella varhaisen puuttumisen mallin käyttöönottoa seuroissa. Rahallista tukea voi hakea olemalla yhteydessä Susanna Strömbergiin, susanna@basket.fi. Erilaisia toteuttamistapoja on yhtä paljon kuin on erilaisia seuroja. Mallia voidaan siis muokata juuri teidän seuran arkeen sopivaksi.
Lue lisää Kouvolan Kouvojen kokemuksista varhaisen puuttumisen mallista:
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2025 haku on käynnissä 1.11.-2.12.2024. Seuratukea haetaan OKM:n kautta.
Koripalloliitto järjesti kyselyn, jossa kerättiin suomalaisen koripalloperheen tunnuslukuja. Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin 1 000 euron arvoinen seurastipendi, jonka voitto meni Kokkolaan.
Kysely on suunnattu Suomessa asuville harrastavien lasten ja nuorten (kotona asuvat alle 18v.) vanhemmille. Tarkoituksena on selvittää lasten ja nuorten kouluajan ulkopuolella tapahtuviin harrastuksiin kulkemisen määrää, kulkumuotoja ja toisteisuutta.
Webinaarin aiheena ovat yleishyödyllisten yhdistysten taloutta koskevat säännöt ja rajoitukset.
Opetus- ja kulttuuriministeriö kutsuu urheiluseuratoimijat ilmaiseen seminaariin, joka käsittelee ajankohtaisia päihdeilmiöitä sekä sitä, miksi ja miten vastuullisuus ja päihteettömyys tulisi huomioida lajiliittojen ja seurojen toiminnassa.
Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.
Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.
Lahti Basketball Junioreiden ja OP Hämeen järjestämä Lahden ensimmäinen Hippo 3x3-korisrieha houkutti yli 100 lasta kokemaan liikunnan riemua. Matalan kynnyksen maksuttomassa tapahtumassa lapset tutustuivat korikseen leikkimielisiä rasteja kiertämällä.