30.6.2017 Viime kaudella Saksan ProB-liigassa Leipzig Uni-Rieseniä valmentanut Anton Mirolybov palaa ProA-sarjaan Kirchheim Knightsin päävalmentajana. Yhdeksättä kautta Saksassa valmentava Mirolybov pitää suomalaisen valmennuksen tasoa korkealuokkaisena.
Anton Mirolybov pääsee tutustumaan jälleen uuteen saksalaiskaupunkiin Kirchheim Knightsin päävalmentajana. Kuva: Oma Design
Vuonna 2005 ensimmäistä kertaa saksalaisen joukkueen (Mitteldeutscher BC) valmennustiimissä ollut Anton Mirolybov siirtyy Saksan ProA-liigassa pelaavan Kirchheim Knightsin päävalmentajaksi. Sopimus on mallia 1+1.
Viime kaudella Mirolybov liittyi Leipzig Uni-Riesenin valmentajaksi kesken kauden. Vaikka joukkueen olisi pelillisten meriittien perusteella pitänyt säilyä sarjassa, se putosi talousvaikeuksien vuoksi sarjaporrasta alemmas.
– Ajattelin jo, että ehkä Saksasta ei löydy hommia. Sitten Kirchheimistä vanha valmentaja purki sopimuksen ja heitin heille hakemusta pöytään. Vanhan managerini suositusten kautta, he alkoivat olla kiinnostuneita. Pääsimme viime maanantaina siihen tilanteeseen, että aloimme pohtia sopimuksen yksityiskohtia.
– Olen tästä mahdollisuudesta äärimmäisen iloinen. ProA on täysiammattilaissarja, joka on kehittynyt valtavasti. Se on nykyään niin kova sarja, että helpoin tapa päästä sinne on löytää ProB:stä organisaatio, mikä haluaa nousta.
Mirolybov kertoo nauttivansa Saksasta, ja erityisesti maan urheilukulttuurista, jonka juuret ovat työntyneet jalkapalloareenoilta kohti koripalloparketteja.
– Fanit ovat positiivisella tavalla fanaattisia, ja peleissä on paljon tunnelmaa. Oman värinsä tuo se, että ProA:ssa on ensi kaudella suomalaisväriä kolmessa eri joukkueessa. Se tuo yhteistyötä ja varmasti mielenkiintoisia kohtaamisia kauden aikana.
Kirchheim Knights sijoittui viime kaudella ProA-sarjassa neljänneksi. Mirobylov kertoo, että Kirchheimin organisaatio ei kuulu ProA:n suurseuroihin. Kyseessä on perheorientoitunut pieni yhteisö Stuttgartin vieressä.
– Kyseessä on hyvin hoidettu seura. Pystyn vaikuttamaan asioihin, mutta tiedän kuitenkin perspektiivin. Se sopii omaan tilanteeseen erinomaisesti. Joukkue on pelannut äärimmäisen hyvin kun tietää, että heidän resurssit ja budjetti eivät ole sarjan kärkitasoa.
Mirolybov toivoo saavansa ehjän kauden, jotta pääsisi siihen tilanteeseen, että seura käyttäisi myös valmentajan optiovuoden hyväkseen. Valmentaja on tyytyväinen myös siihen tilanteeseen, että pääsee rakentamaan joukkueen alusta asti itse.
– ProA:ssa on sellainen sääntö, että kentällä pitää olla koko ajan kaksi saksalaista pelaajaa, eli pitää olla hyvät saksalaiset. Viime kaudella joutui oppimaan siihen, että pelasi vierailla palikoilla. Nyt yritän vaikuttaa joukkueeseen niin paljon kuin pystyn. Haluan tehdä omanlaiseni joukkueen.
Mirolybov kertoo saaneensa viime kaudella suurimman oppinsa siinä, että heittää itsensä täysillä kehään.
– Kun saa pelaajista täysillä kaiken irti, sitä kautta tulee tuloksia. Ei sitä kannata juurikaan miettiä kentän ulkopuolisia asioita, vaan pitää laittaa pelillinen puoli kuntoon.
Mirolybov kokee, että suomalainen koripallovalmennus kulkee erittäin hyvällä tasolla, mikä näkyy myös kansainvälisessä arvostuksessa.
– Juniorimaajoukkueet kertovat jo siitä (hyvästä tasosta). Haluan nostaa hattua nuorten valmentajille ja muille. Mitä olen Saksan tilannetta pystynyt seuraamaan, siellä on huomattavasti enemmän pelaajia ja hyviä, fyysisiä tyyppejä. Suomessa taas osataan opettaa koripalloa järkyttävän hyvin. Me emme itse edes aina tajua miten hyviä olemme.
– Olen ylpeä ja kiitollinen siitä, että olen suomalaisen valmennuskoulutuksen tulosta. Pitää vaan uskaltaa pitää lippua korkealla.
Suomen Korisliigan ja Saksan ProA-sarjan tasot Mirolybov näkee todella lähellä toisiaan.
– Väitän, että Suomessa taktinen osaaminen tai taktinen peli on hieman kypsemmällä tasolla, kun taas Saksassa peli on fyysisempää ProA-sarjassa. Moni amerikkalainen tulee pelaamaan ProA:an sillä mentaliteetilla, että he hankkivat sopimusta ykkös-Bundesliigaan. Korisliiga on samankaltaisessa tilanteessa.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.