19.8.2019 11:32 Susijengin avainmiehistöön aina Montpellierin EM-kisakesästä 2015 kuulunut Jamar Wilson, 35, kuvailee päättynyttä maajoukkuekesää investoinniksi tulevaisuuden kannalta. ”Jammun” mukaan kesän kenties merkittävin anti oli joukkueen nuoren kaartin pääseminen peliminuuteille, jonka pitäisi kantaa hedelmää jo 2020-21 EM-karsinnoissa.
Jammu Wilson kohosi päärooliin vuosien 2017-19 MM-karsinnoissa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.
Susijengin kesää seuranneet eivät voineet olla kiinnittämättä huomiota siihen, että 1990-luvun lopulla ja vuosituhannen taitteessa syntyneet nuoret pelaajat saivat rutkasti vastuuta miesten maajoukkuepeleissä.
Vastikään Utahiin siirtynyt Mikael Jantunen raivasi tiensä rotaatioon jo 2018-19 MM-karsinnoissa, kun taas kesän 2019 leirityksessä NCAA:ssa viime vuodet pelanneet Elias Valtonen, Hannes Pöllä, Edon Maxhuni ja Andre Gustavson sekä Korisliigan kehittynein pelaaja Aapeli Alanen pääsivät nauttimaan kansainvälisestä pelitemposta.
Eikä nuoriso-osasto jättänyt kylmäksi: Valtonen tyylitteli Serbiaa vastaan 12 pistettä, Maxhuni nosti kymmenellä pisteellään Susijengin takaa-ajoon sunnuntain Venäjä-ottelussa. Gustavson väläytteli kypsää pelinjohtoaan vierasotteluissa Serbiassa ja Liettuassa, Pöllä paini väkivahvasti Serbian Boban Marjanovicia ja Miroslav Raduljicaa vastaan ja Aapeli Alanen pääsi puolustuksellaan Nikita Kurbanovin pään sisään Venäjä-ottelussa.
Susijengin kokenut osasto nyökki päitään hyväksyvästi nuorukaisten otteita seuratessaan.
- Olen todella onnellinen heidän puolestaan. Heistä ei näkynyt pelkoa tai perääntymisenhalua, mikä on todella tärkeää. Jokainen heistä toi energiaa ja erityisosaamistaan jengin käyttöön, Jammu Wilson arvioi nuoren miehistön kokonaisesitystä kesällä 2019.
Wilson uskoo, että nuorten pelaajien pääseminen isoille minuuteille ja mahdollisuus harjoitella ja pelata moninkertaisten arvokisakävijöiden rinnalla auttaa niin vanhempia kuin nuorempia pelaajia jatkossa.
- Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Nuoret pelaajat tarvitsevat kokemusta miesten peleistä ja mahdollisuutta tottua jengiin ympärillä. Vaikka kaikki ei otteluissa mennyt niin kuin olisimme joukkueena tahtoneet, nuorilla kavereilla on nyt käsitys maajoukkuepelien temposta ja fyysisyydestä.
Bronxilaislähtöinen Wilson harjoitteli Susijengin kanssa jo joidenkin vuosien ajan ennen kuin sai postissa tiedon kansalaishakemuksensa hyväksymisestä alkuvuonna 2015. Vielä samana vuonna Wilson veti Suomi-paidan ylleen ja lauloi Maamme-laulua Montpellierin ja Lillen EM-kisakentillä.
Kaksi vuotta myöhemmin koko Hartwall Areena huusi seisaaltaan, kun Wilson veivaili Susijengin jatkoaikavoittoon Ranskasta EM-kisa-avauksessa. Sanalla sanoen: Wilsonista on tullut osa Suomi-koriksen kulmakiviä.
- Olin kokenut ammattilaispelaaja jo astuessani Susijengiin sisään, mutta viimeisen viiden vuoden aikana olen oppinut tuntemaan kaverit ympärilläni niin hyvin, että voin olla paremmin sekä oma itseni että osa joukkuetta, Jammu tuumii.
Wilson kehuu erityisesti Susijengin dynamiikkaa.
- Olemme läheisiä keskenämme ja ammennamme toistemme energiasta. Osaan antaa muille pelaajille tilaa, jos tarve vaatii, mutta osaan myös painaa kaasupoljinta ja ottaa isompaa roolia, jos jengi sitä tarvitsee. Emme ole mustasukkaisia toistemme minuuteista tai heitoista.
Vuosien 2017-19 MM-karsinnoissa Jammun rooli korostui entisestään, kun FIBA:n ja Euroliigan välinen kiista piti Petteri Koposta ja Sasu Salinia sivussa osasta joukkueen otteluita. Wilson show leiskui kuumimmillaan esimerkiksi helmikuussa 2018, kun Jammu tahditti 21 pisteellään ja 11 syötöllään Susijengin voittoon Bulgariasta tai vuotta myöhemmin, kun Wilson liukasteli 29 pistettä kotivoitossa Ranskasta.
- En ole enää niin vikkelä ja nuori kuin 2015, mutta koen olevani aika hyvässä kunnossa edelleen, naurahtaa Wilson.
- Ennen kaikkea koen, että käsitykseni pelistä on laajentunut viimeksi kuluneiden vuosien aikana. Pystyn nyt auttamaan joukkuettani entistä monipuolisemmin, olemaan nimenomaan pelinrakentaja, pelinjohtaja.
Kesän 2019 maajoukkueleiritys päättyi sunnuntaina Espoo Metro Areenalla rohkaisevan kirin päätteeksi tappioon Venäjää vastaan. Susijengi pääsee seuraavan kerran tositoimiin helmikuussa 2020, jolloin EM-karsinnat pääsystä vuoden 2021 kisoihin alkavat.
Vaikka neljän joukkueen alkulohkosta kolme etenee kisoihin, lohkon tilannetta mutkistaa Georgialle kisaisäntänä merkitty kiintiöpaikka. Lohkon kaksi muuta joukkuetta ovat hallitseva EM-, MM- ja olympiahopeamitalisti Serbia sekä erittäin suurella todennäköisyydellä vanha tuttu Islanti, joka onnistui puristamaan MM-karsinnoissa Susijengistä voiton kotiyleisönsä tukemana.
Päättyneen kesän leirityksessä rotaatiominuuteille päässeet Valtonen, Pöllä ja Gustavson pelaavat ensi helmikuussa NCAA-liigassa, kuten myös HBA-Märskystä Yhdysvaltoihin siirtyneet Mikael Jantunen ja Ville Tahvanainen, unohtamatta haastajamaajoukkueessa kunnostautuneita Tuukka Jaakkolaa ja Remu Raitasta.
Tämä tarkoittaa, että kokeneelle osastolle Wilson (35)-Tuukka Kotti (38)-Shawn Huff (35)-Mikko Koivisto (32) ja kumppaneille on tiedossa yhä edelleen merkittävä rooli jengissä.
- Veteraanijaosto ei tästä nuorru, mutta meillä on yhä bensaa tankissa. Asetelmassa on muutenkin paljon samankaltaisuuksia MM-karsintojen kanssa. Vaikka vastustajat olivat kaikki erinomaisia ja olosuhteet olivat vaikeat, pelasimme parhaimmillamme todella hyvää koripalloa ja Kiinan kisapaikka oli käytännössä yhden neljänneksen päässä. Meillä on luonnetta, Wilson arvioi tulevia EM-karsintoja.
Ja kuten Susijengin luonteeseen kuuluu, poissaoloja ei kuulu miettiä. Mieluummin keskitytään siihen, ketkä ovat paikalla.
- Kun tarve vaatii, järjestelmä takaa sen, että nuorista kavereista tulee kokoonpanoon pelaajia, joille systeemi ja joukkue ovat tuttuja, Wilson kuittaa.
- Lisäksi suomalaispelaajia on lähtenyt jo sen verran kauan NCAA:han, että heitä alkaa tulla takasinkin. Tänä kesänä debytoineista pelaajista Edon Maxhuni ja Aapeli Alanen ovat käytettävissä karsinnoissa ja kummastakin tulee olemaan apua meille.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Päävalmentajauransa 36. miesten maaottelun lauantai-iltana Valencian olympiakarsintasemifinaalissa valmentanut Lassi Tuovi, 37, oli turnauksen päätyttyä rauhallinen ja mietteliäs. Intensiivinen olympiakarsintakesä palautti Susijengin kollektiivisen identiteettinsä äärelle ja antoi koko ryhmälle paljon työstövaraa tulevaan.
Jo yhdeksän vuoden ajan Espanjan liigassa ammattilaisena pelannut susikapteeni Sasu Salin, 33, odottaa illan olympiakarsintasemifinaalia vesi kielellä. Espanjalaiseen kulttuuriin perin pohjin tutustunut Sasu korostaa illan ottelun olevan suomalaisittain ainutlaatuinen: vastassa on harvoin maajoukkuetasolla kohdattu Euroopan mestari ja vielä sen omassa kotihallissa.
ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.
Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.
Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.
Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.
Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.