11.6.2019 10:00 Kouvolan Kouvoissa toteutettiin kuluneella kaudella varhaisen puuttumisen mallia, jonka tavoitteena on edesauttaa avointa keskustelua ennen kuin haasteet urheiluseurassa käyvät ylivoimaisiksi ja ne hankaloittavat lasten harrastustoimintaa. Jatkossa malli on tarkoitus jalkauttaa myös muiden seurojen toimintaan.
Erilaisten perheiden ja erilaisten lasten muodostuminen harmoniseksi yhteisöksi aiheuttaa tänä päivänä useissa seuroissa eri lajien parissa isoja haasteita ja tuhlaa seuratoimijoiden voimavaroja. Toiminnassa on mukana perheitä hyvin erilaisista lähtökohdista, elämäntilanteista, voimavaroista ja asenneilmapiiristä.
Myös valmentajat ovat erilaisia taustoiltaan ja kokemukseltaan. Hyvin harvoin valmentajalla on myöskään erityisosaamista haasteellisista vuorovaikutustilanteista. Puhumattakaan, että heillä olisi ammatillista osaamista lasten ja nuorten kehitysvaiheista tai perhedynamiikasta.
Urheiluseurat kokevat tarvitsevansa konkreettista tukea tilanteiden haltuunottoon ennen kuin haasteet käyvät ylivoimaiseksi ja hankaloittaa lasten harrastustoimintaa. Tällöin apuna olisi hyvä olla henkilö, joka sitoutuu viemään varhaisen puuttumisen mallin projektia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti useamman tai vähintään yhden kauden ajan.
Varhaisen puuttumisen käsitteellä tarkoitetaan yleisesti sitä, että ongelmat havaitaan ja niihin pyritään löytämään ratkaisuja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Varhaisen puuttumisen mallin tavoitteena on edesauttaa avointa keskustelua ennen kuin haasteet käyvät ylivoimaisiksi. Varhainen puuttuminen ei yksinään riitä, vaan tarvitaan myös hyvinvointia rakentavaa ja ongelmia ehkäisevää työtä.
Vuosi sitten Kaakkois-Suomen alueen seurojen tapaamisessa havaittiin perheiden erilaisten taustojen ja elämäntilanteiden aiheuttavan haasteita harrastustoiminnassa. Asiaa ei haluttu Kouvoissa jättää vain keskustelun tasolle, vaan ratkaisuksi päätettiin ottaa käyttöön varhaisen puuttumisen malli.
- Tuntuu epäreilulta, jos valmentaja joutuu ratkomaan kaikki ongelmat. Eikä se valmentajan tehtävä saa ollakaan. Mietimme seurassa, miten voimme auttaa. Halusimme joukkueiden ulkopuolisen henkilön auttamaan haasteiden ratkomisessa, ja alan ammattilainen löytyi lopulta seuran sisäpiiristä, toteaa pitkään Kouvojen toiminnassa mukana ollut Ira Pasi.
Kouvoissa aktiivisesti erilaisissa rooleissa toiminut siviilityönä nuorisopsykiatrian hoitajana toimiva Kirsi Tuviala päätti ryhtyä joukkueiden tukihenkilöksi. Kirsi kiersi jokaisen joukkueen vanhempainilloissa, joissa käytiin läpi mm. vanhempien roolia joukkueen ja lasten tukemisessa positiivisen kannustuksen kautta. Palaveri päätettiin aina vanhempien sopimuksen allekirjoitukseen.
- Vanhemmat ja valmentajat ovat ottaneet toimintamallin positiivisesti vastaan. Vaikka asiat ovat olleet pieniä, tästä on ollut iso apu, kommentoi Ira Pasi.
- Ongelmat ovat hyvin erityyppisiä. Yleisimmin kyse on siitä, että vanhemmat kokevat vääryyttä, kuten oma lapsi on pelannut liian vähän. Tapaukset ovat aika usein väärinymmärryksiä ja jonkun pitää vain olla rohkea ja uskaltaa ottaa asiat puheeksi, valaisee Kirsi Tuviala.
Kirsin tehtävänä ei ollut vain kertoa vanhemmille asioista, vaan tukea myös valmentajia kauden aikana. Pyynnön tai tarpeen ilmaantuessa hän esimerkiksi seurasi harjoituksia ja keskusteli asioista erilaisissa ryhmissä.
- Toimin sanoittajana, vanhempien ja valmentajien välillä. On tärkeää saada purkaa asiat jollekin, jatkaa Kirsi Tuviala.
Lasten pitää tänä päivänä sopeutua jatkuvasti erilaisiin muutoksiin. Ongelmia on havaittu Kouvojen lisäksi varmasti myös muissa seuroissa.
- Tämä on sellainen asia, mitä varmasti jokaisessa seurassa on mietitty. Mutta ratkaisuja ei välttämättä ole keksitty. Jokaisesta seurasta löytyy varmasti vanhemmista niitä alan osaajia, jotka tekevät tällaisten asioiden parissa siviilityötä. On vain rohkeasti kysyttävä ja osattava etsiä niitä osaajia, kannustaa Ira Pasi.
- Seuroissa ei voida välttyä täysin ongelmatilanteilta. On kaikkien kannalta hyödyllistä, että ongelmiin voi ajoissa etsiä ratkaisuja. Sen vuoksi toiveenamme onkin jakaa mallia myös muiden seurojen käyttöön, toteaa Kirsi Tuviala.
Erilaisia ongelmia tulee vastaan varmasti kaikissa seuroissa eri lajien parissa. Koripalloliitto haluaa olla seurojen tukena ongelmien ratkomisessa ja varhaisen puuttumisen mallia tarjotaan jatkossa kaikkien kiinnostuneiden jäsenseurojen käyttöön.
Kysy lisää: Susanna Strömberg susanna@basket.fiTämän lisäksi seuroille tulee käyttöön syrjinnän ja häirinnän ehkäisyä tukevia materiaaleja Väestöliiton ja urheilun yhteisen Et ole yksin -hankkeen kautta. Materiaaleja testaan ensin pilottiseuroissa (koripallosta Turun NMKY ja WB-Pantterit) ja myöhemmin syksyllä ne tulevat kaikkien seurojen käyttöön.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2025 haku on käynnissä 1.11.-2.12.2024. Seuratukea haetaan OKM:n kautta.
Koripalloliitto järjesti kyselyn, jossa kerättiin suomalaisen koripalloperheen tunnuslukuja. Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin 1 000 euron arvoinen seurastipendi, jonka voitto meni Kokkolaan.
Kysely on suunnattu Suomessa asuville harrastavien lasten ja nuorten (kotona asuvat alle 18v.) vanhemmille. Tarkoituksena on selvittää lasten ja nuorten kouluajan ulkopuolella tapahtuviin harrastuksiin kulkemisen määrää, kulkumuotoja ja toisteisuutta.
Webinaarin aiheena ovat yleishyödyllisten yhdistysten taloutta koskevat säännöt ja rajoitukset.
Opetus- ja kulttuuriministeriö kutsuu urheiluseuratoimijat ilmaiseen seminaariin, joka käsittelee ajankohtaisia päihdeilmiöitä sekä sitä, miksi ja miten vastuullisuus ja päihteettömyys tulisi huomioida lajiliittojen ja seurojen toiminnassa.
Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.
Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.
Lahti Basketball Junioreiden ja OP Hämeen järjestämä Lahden ensimmäinen Hippo 3x3-korisrieha houkutti yli 100 lasta kokemaan liikunnan riemua. Matalan kynnyksen maksuttomassa tapahtumassa lapset tutustuivat korikseen leikkimielisiä rasteja kiertämällä.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.