10.1.2020 10:14 Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n miesten ykköstasolla pelaa jälkipuoliskolleen juuri siirtyvällä 2019-20-kaudella yhdeksän suomalaispelaajaa seniori Remu Raitasesta tulokaskolmikkoon Mikael Jantunen-Ville Tahvanainen-Olivier Nkamhoua. HBA-Märskyn ja Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä arvioi pelaajien suorituksia kaudella tähän asti.
San Franciscon Remu Raitasella on takanaan vahva syyskausi. Kuva: Chris Leung / USF Athletics.
REMU RAITANEN, San Francisco
Kausikatsaus: Viimeistä kauttaan San Franciscon yliopistossa pelaava 206-senttinen pitkä heittäjä pelasi yliopistouransa parasta koripalloa kauden ensimmäisen runsaan neliviikkoisen aikana, jolloin hän heitti kolmosensa koriin 40% tarkkuudella ja rankaisi mm. Cal State Bakersfieldiä 19 pisteellä ja Californiaa 15 pisteellä. Koko kauden keskiarvoikseen Raitanen on kirjauttanut 5,8 pistettä ja 3,5 levypalloa ottelua kohden 34,6% kolmosten ja 84,2% vapaaheittojen onnistumisprosentilla.
Möttölän kommentti: ”Remu pelasi erinomaisia pelejä ja isoja minuutteja syyspuolella. Viime viikot peliaika on vaihdellut paljonkin. Remu on hirveän fiksu pelaaja, joka näkyy erityisesti siinä, miten tehokkaasti hän pelaa vahvuuksillaan. Lähivuosina Remu taistelee varmasti paikasta Susijengiin ja toivomme, että kevään tärkeiden pelien lähestyessä Remu pääsee samaan iskuun kuin marras- joulukuussa ja saa siten parhaan mahdollisen lähdön ammattilaisuralleen.”
TOMAS MURPHY, Northeastern
Kausikatsaus: Koripalloilevan Murphyn veljessarjan kuopus kuului viime kaudella CAA-konferenssin voittaneen Northeasternin parhaimmistoon 8,1 pisteen ja 3,4 levypallon keskiarvoillaan 19,0 minuutissa ottelua kohden. Murphy aloitti myös kuluvan kauden hyvin ja kirjautti 18 pistettä Massachusettsia vastaan, mutta joutui neljän ottelun jälkeen sivuun nilkkavaivaisena. Murphy on kirjauttanut neljän ottelun keskiarvoikseen 9,3 pistettä, 2,8 levypalloa ja 1,5 syöttöä ottelua kohden.
Möttölän kommentti: ”Viime kevään konferenssimestaruuden jälkeen joukkueen ja Tomasin odotukset tältä kaudelta olivat varmasti suuret, mutta kausi on joukkueelta ollut vuoristorataa, eikä Tomasia ole loukkaantumisen vuoksi hetkeen kentillä nähty. Toivotaan, että Tomas pääsee palaamaan joukkueeseen ja itsensä täyteen kuntoon mahdollisimman pian, koska tätä kautta on vielä kolme kuukautta jäljellä.”
HANNES PÖLLÄ, Tennessee-Martin
Kausikatsaus: Pöllä jäi äärimmäisen vähille peliminuuteille kahden Oklahoman kautensa aikana, pelasi terveen kesän haastajamaajoukkueen ja Susijengin riveissä ja siirtyi syksyllä Oklahomasta Tennessee-Martinin yliopistoon. Pöllä sai pitkään odottamansa peliluvan joulukuussa, on kuudessa ottelussaan kuulunut UT-Martinin aloitusviisikkoon kolmessa ottelussa ja kirjauttanut 3,0 pisteen ja 2,2 levypallon keskiarvot.
Möttölän kommentti: ”Joukkueenvaihtoprosessi oli varmasti Hannekselle haastavaa aikaa, mutta saaga sai onnellisen lopun. UT-Martinin valmennusjohto ymmärtää Hanneksen potentiaalin. Isompia joukkueita vastaan Hanneksella on selkeä rooli ja pienempiä joukkueita vastaan puolestaan pienemmät minuutit, mutta joka tapauksessa Hanneksella on nyt tilaisuus pelata ja osoittaa kykynsä. Kun mies vielä toipuu vuodenvaihteen sairasteluistaan, hyvä tulee.”
ELIAS VALTONEN, Arizona State
Kausikatsaus: Tulokaskaudellaan Arizona Statessa Valtonen keskittyi opettelemaan yliopistokoripallon tempoon ja kovuuteen, mutta juniorimaajoukkueiden pistetykki on kuluvalla kaudella murtautunut päävalmentaja Bobby Hurleyn rotaatioon. Valtonen pelasi syyskaudella useita yli 20 minuutin otteluita joukkueensa aloitusviisikossa ansaiten joukkuetovereiden, valmennusjohdon ja fanien luottamuksen ennen kaikkea puolustuspään pelaajana ja taistelijana. Tunnetusti kuumaa heittokättään Valtonen on säästellyt ja kirjauttanut 2,5 pisteen ja 2,5 levypallon keskiarvot.
Möttölän kommentti: ”Sinivalkolasien takaa tiirailtuna Elias on se pelaaja joukkueessaan, joka liikuttaa palloa hyökkäyksessä, puolustaa antaumuksella ja luo joukkuedynamiikkaa. Kolikon kääntöpuoli on se, että Elias on vielä ollut liian kohtelias omien heittopaikkojen hyödyntämisessä. Peliminuutteja on kuitenkin syksyllä tippunut kivasti ja Eliaksella on tilaisuus opetella ottamaan hänelle kuuluvat heitot – se on hyvää treeniä ammattilaisuutta ajatellen.”
ANDRE GUSTAVSON, Richmond
Kausikatsaus: Tulokaskaudellaan Richmondissa Gustavson kuului NCAA:n suomalaisten terävimpään kärkeen yli 22 minuutin keskiarvollaan. Tällä kaudella Gustavsonin rooli on ollut pykälää pienempi, mutta toisaalta hän on osoittanut arvonsa monitoimityökaluna: hän on pystynyt tekemään koreja tarvittaessa, rakentanut peliä, upottanut ratkaisevia heittoja (Vanderbilt-ottelu) ja jopa sitonut vastustajan parhaita korintekijöitä. Gustavson on kirjauttanut 3,6 pisteen, 2,4 levypallon ja 0,8 riiston keskiarvot.
Möttölän kommentti: ”Richmond on selvästi parempi joukkue kuin viime kaudella ja rotaation leveys vaikuttaa tietysti Andrenkin minuutteihin. Andresta pidetään Richmondissa erityisen paljon – hän on pidetty joukkueen ja fanien keskuudessa ja etenkin hänen puolustuspelaamistaan kehutaan vuolaasti. Richmond on Andrelle erinomainen paikka kehittyä ja Eliaksen tavoin Andrella on mahdollisuus opetella tervettä itsekkyyttä heittovalinnoissa.”
TUUKKA JAAKKOLA, Cal Poly
Kausikatsaus: Erinomaisen tulokaskauden päätteeksi Jaakkola on sementoinut paikkansa Cal Polyn aloitusviisikon sentterinä. Erinomaisen marraskuun (9,9p/3,6lev) jälkeen Jaakkolan peliminuutit ovat hieman tippuneet, mutta keskiarvot ovat edelleen 6,8 pisteessä, 3,4 levypallossa ja 1,0 syötössä per peli. Jaakkola on yltänyt kaksinumeroisille pisteille neljästi ja rankaisi Iowaa 18 pisteellä.
Möttölän kommentti: ”Voittosarakkeessa se ei näy, mutta Cal Polyn peli on parantunut valmentajanvaihdoksen myötä. Puolustuspäässä ei enää luoteta paikkapuolustukseen ja he pyrkivät hyökkäyksessä juoksemaan kenttää. Tuukka on vakiinnuttanut paikkansa joukkueen avaussentterinä, mikä on NCAA:n ykkösdivisioonatasolla merkittävä saavutus. Seuraavat tavoitteet ovat varmasti suoritustason vakiinnuttaminen hyökkäyspäässä ja levypallokeskiarvon nostaminen tuplaan nykyisestä, jotka ovat hyviä väliportaita matkalla ammattilaisuuteen.”
Mikael Jantunen, UTAH
Kausikatsaus: Jantusen peli on loksahtanut pienen alkukitkan jälkeen uomiinsa. Jantunen on voittanut Utahin asiantuntevat fanit puolelleen monipuolisuudellaan, taistelutahdollaan ja puolustuksellaan ja kauden edetessä ”Micke” on ottanut yhä rohkeammin heittoja muualtakin kuin korin läheisyydestä. Joulu-tammikuussa Jantunen on upottanut kolmosensa 57,1% tarkkuudella ja yltänyt neljästi kaksinumeroisille pisteille. Tulokaskauden keskiarvot 7,1 pistettä, 5,1 levypalloa ja 0,9 syöttöä matsia kohden ja pelitilanneheittojen tarkkuus 68,6%.
Möttölän kommentti: ”Suomalaisena Utah-fanina tämä on ollut mukava kausi seurata: voitto Kentuckysta, pari muuta komeaa päänahkaa ja Mickeltä hieno nousu joukkueeseen. Kun tv-selostajatkin puhuvat Mickestä yhtenä konferenssin parhaista puolustajista, ollaan alueella, jolle harva suomalaispelaaja on päässyt. Tästä on Micken hyvä kasvaa ja kehittyä kohti seuraavaa kautta, jolloin hänelle tarjoutuu tilaisuus ottaa johtajan rooli myös hyökkäyspäässä.”
Ville Tahvanainen, BRADLEY
Kausikatsaus: Bradleyn viimeisen kahden kauden nousujohde jatkuu komealla 66,7% voittosuhteella. Tuskailtuaan heittonsa kanssa kauden ensimmäisten viikkojen ajan Tahvanainen haki itselleen roolin joukkueessa puolustuspelaamisella ja pelinrakentamisella ja on saanut heittojyvänsäkin kohdalleen: joulu-tammikuussa Tahvanainen on heittänyt kaksinumeroiset pisteet kolmasti ja upottanut 60% kolmosistaan. Tulokaskauden keskiarvot 4,9 pistettä, 1,8 levypalloa ja 0,9 syöttöä ottelussa.
Möttölän kommentti: ”Bradleyn valmentajat tykkäävät Villestä nyt vähintään yhtä paljon kuin rekrytointivaiheessa mikä on erinomainen asia. Vaikka Villen heitot eivät alkukaudesta tippuneet, hän oli jo silloin iloinen kehityksestään puolustajana ja kyvystään pakittaa atleettisempia pelaajia – eikä Villen heitosta tarvinnut silloinkaan olla huolissaan, se löytyy kyllä. Villellä on tilaisuus pelata ja kehittyä laadukkaassa, nykyaikaisessa organisaatiossa hienojen fanien edessä ja kehittää kokonaispakettiaan tulevaa ammattilaisuraa varten.”
OLIVIER NKAMHOUA, Tennessee
Kausikatsaus: Viimeksi 16-vuotiaiden maajoukkueissa Suomea edustanut helsinkiläislähtöinen Nkamhoua on pelannut viime vuodet high school-koripalloa Yhdysvalloissa ja jo ensimmäisellä kaudellaan runnonut tiensä perinteikkään Tennesseen huippuyliopiston rotaatioon. Huippuatleettinen voimanpesä on kirjauttanut 13 minuutissa ottelua kohden 4,5 pisteen, 4,2 levypallon ja 0,5 blokin ottelukohtaiset keskiarvot ja väläytteli potentiaaliaan mm. 11 pisteen ja 13 levypallon kokonaissaldolla Florida A&M:aa vastaan.
Möttölän kommentti: ”Jos Utah on valtakunnan kolmanneksi nuorella joukkueellaan täynnä innokkaan opiskelijapojan näköisiä veijareita, on Tennesseellä ihan eri tavalla fyysisyyttä ja kokoa ja Olivier on yksi esimerkki siitä. Olivier sopii fyysisiltä ja pelillisiltä ominaisuuksiltaan täydellisesti modernille nelospaikalle ja edustaa Suomea ja HNMKY:ta Tennesseessä erinomaisesti. Olivierista tulee olemaan paljon iloa maajoukkueelle tulevina vuosina.”
Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa Federiko Federiko kirjasi yliopistouransa kärkilukemat pisteissä, kun Texas Tech voitti Oral Robertsin. Federiko keräsi 23 pisteensä kylkeen 12 levypalloa ja 5 syöttöä.
Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa Federiko Federiko nousi aloitusviisikkoon Texas Techin kahdessa edellisessä ottelussa. Myös Texas Techissä pelaava Eemeli Yalaho on palannut kentille toivuttuaan loukkaantumisesta, joka piti hänet sivussa alkukauden.
Miro Little jatkoi mainioita esityksiään Utahin aloitusviisikon linkkuveitsen roolissa ja keräsi joukkueelleen 14 pisteen, 10 levypallon ja kuuden koriin johtaneen syötön saaliin sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa. Littlen näytöksestä huolimatta Utah taipui St. Mary’sille kotonaan 63-72 (22-39).
Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa Miro Little flirttaili tripla-tuplan kanssa Utahin voittaessa Eastern Washingtonin. Mustapha Amzil säkitti uudeksi piste-ennätyksekseen 28 pistettä.
Erinomaista kautta Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa pelaava Mustapha Amzil oli ilmiliekeissä lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa. KTP:n kasvatti myllytti NCAA-uran uudeksi ennätyksekseen 28 pistettä, kun hänen edustamansa New Mexico taipui Arizona Statelle 82-85 (37-34).
Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:ssa Mustapha Amzil sivusi New Mexicon piste-ennätystään säkittämällä 18 pistettä ”Lobosin” piestessä Texas Southernin. Samaan aikaan Utahissa Miro Littlen lentävä lähtö NCAA-kauteen joukkueensa aloittavana pelinrakentajana sai jatkoa 16 pisteen ottelulla Mississippi Valley Statea vastaan.
Ensimmäisen kautensa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa päättänyt Susijengin takamies ja Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 19, vaihtaa joukkuetta. 194-senttinen Little siirtyy Baylorista Utahin yliopiston takakentälle.
Viime vuodet Dayton Flyersia Yhdysvaltain NCAA-liigassa edustanut Kotkan Työväen Palloilijoiden kasvatti Mustapha Amzil, 21, vaihtaa joukkuetta. Susijengin tulevaisuuden nimiin lukeutuva 208-senttinen Amzil siirtyy tulevaksi kaudeksi New Mexicon riveihin.
Viimeiset kaksi kautta vahvaa jälkeä Yhdysvaltain NCAA-liigan Illinoisissa tehnyt ja Susijengissä viime kesänä debytoinut Jacob Grandison, 24, lunastaa ”koronaoptiovuotensa” ja siirtyy tulevaksi kaudeksi Duken yliopistoon.
Jo aiemmin West Virginian yliopistoon sitoutunut Rekolan Urheilijoiden kasvatti Fede Federiko, 20, siirtyykin tulevaksi kaudeksi Pittsburghin yliopistoon. Viime kesänä Susijengissä debytoinut 211-senttinen Federiko pelasi viime kaudella junior college -tasolla ja vaihtaa nyt kirjansa Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han.