28.6.2024 13:47 Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.
Edon Maxhuni pukee perjantaina Tampereella ylleen Susijengin asun 50. kerran urallaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Kysyttäessä muistoja uransa ensimmäisestä miesten maaottelusta Maxhuni laukaisee vastauksen kuin tykin suusta.
- Se oli neljäs elokuuta 2019 Klaipedassa Liettuaa vastaan. Ensimmäiset pisteeni tein kahden pisteen hyppyheitolla vapaaheittoviivan oikealta puolelta.
Helmikuussa 2019 Susijengi jäi kuuden minuutin päähän paikasta Kiinan MM-kisoissa häviämällä ratkaisevan MM-karsintaottelun Permissä Venäjälle. Koska kesällä 2019 tiedossa ei ollut arvokisoja eikä karsintoja, näytön paikkansa sai tukku tulevaisuuden pelaajia – heidän joukossaan Maxhunin lisäksi mm. kaksikymppiset Elias Valtonen, Hannes Pöllä ja Andre Gustavson.
- Meitä oli aika paljon junnuja mukana – samoja junnuja, jotka on tänä päivänä jo aika kokeneita äijiä. Itse suhtauduin siihen kesään lähinnä niin, että nyt yksi mun unelmistani toteutuu ja että mun täytyy osoittaa kaikille ja ennen kaikkea itselleni kuuluvani joukkoon.
Juniorina Maxhuni tunnettiin erityisesti koritykkinä, joka laittoi sukat rullalle niin nuorisomaajoukkueissa, nuorten sarjoissa kuin miesten divarissakin. Loikka nuorten sarjoista ja divareista miesten maajoukkuetasolle on kuitenkin korkea, eikä lupaavakaan koriseppä pysty siirtämään välittömästi taitojaan seuraavalle tasolle.
Läpimurtonsa Susijengiin Maxhuni tekikin helmikuun 2020 EM-karsintaottelussa Sveitsissä, kun joukkue nousi kahdeksantoista pisteen takaa veitsi kurkulla vierasvoittoon ennen kaikkea puolustuspäässä.
- Heitto ei siinä matsissa pudonnut, mutta yritin auttaa jengiä käynnistämällä hyökkäyksiä ja tuomalla energiaa. Hain myös kaksi tai kolme hyökkääjän virhettä vastustajalle. Aika monet oli siinä vaiheessa sanonut, ettei Maxhuni osaa puolustaa, mutta täällä ollaan vieläkin, Edon virnistää.
Jo kauan ennen Susijengi-aikoja on Suomen miesten maajoukkueella ollut kapellimestarinaan koko joukko kansainvälisen tason pelinjohtajia aina Jorma Pilkevaarasta Kari-Pekka Klingaan ja Jyri Lehtoseen.
Susijengin ensimmäisen sukupolven pelinrakennusvastuusta vastasivat Teemu Rannikko ja Petteri Koponen ja hieman myöhemmin Jamar Wilson. Maxhunilla oli kunnia saada omaan pelinrakentajan tehtäväänsä vetoapua saamalla Koponen ja Wilson joukkuetovereikseen muutamaksi vuodeksi.
- Susijengissä Petsku ja Jammu ovat varmaan olleet ne kaksi isointa apua ja esikuvaa omalla urallani. Olen katsonut niitä kahta tosi paljon ylöspäin ja tarkkaillut, miten ne tekevät maajoukkueessa duunia. Kun tuon tason legendoja on samassa joukkueessa, täytyy ottaa jokainen vinkki vastaan.
Wilson päätti maajoukkuepelinsä helmikuun 2022 MM-karsintaikkunan tuplavoittoihin silloisesta hallitsevasta Euroopan mestarista Sloveniasta, kun taas Koponen oli matkassa kokeneena roolipelaajana seuraavan kesän EM-kisoissa Berliinissä ja Prahassa ennen kuin löi tossunsa naulaan.
Tuosta kesästä alkaen tapahtuikin maajoukkueelle ominainen soihdunsiirto, kun silloin 24-vuotias Maxhuni sai kunnian kohota joukkueen aloittavaksi pelinrakentajaksi.
- Otin sen haasteen nöyränä, mutta itsevarmana vastaan. Vielä siinä vaiheessa juuri kukaan Euroopassa ei tiennyt, kuka Edon Maxhuni on. Otin itselleni siitä haasteen, että pystyn auttamaan tätä joukkuetta samalla tavalla kuin Petsku tai Jammu aikaisemmin, hän muistelee silloista mielentilaansa.
- Pitää olla kiitollinen siitä, että vastuuta on tarjoutunut ja paikat on kestänyt. Olen onnellinen siitä, mihin olen päässyt, mutta ainahan sitä haluaa enemmän. Meillä on mahdollisuus saavuttaa tämän jengin kanssa isoja asioita ja tarkoitus on pelata vielä sata maaottelua lisää.
Maxhunin viisi vuotta kestänyt maajoukkueura on pitänyt sisällään lukuisia ikimuistoisia hetkiä.
Helmikuun 2020 Sveitsi-vierasvoitossa kalastetuista hyökkääjän virheistä tie on vienyt nappisuoritukseen vuosien 2021–23 MM-karsinnoissa, historialliseen vuoden 2022 EM-kisakesään sekä Okinawan MM-kisaparketeille. Suosikkimuistoaan Edonin on vaikea pukea sanoiksi.
- Ekan maajoukkuepelin muistan varmasti aina, koska debyytti on aina debyytti. Sveitsi-matsissa noustiin aika mahdottoman oloisesta paikasta voittoon ja edelleenkin koen, että siitä pelistä alkoi mun nousuni maajoukkueuralla, Maxhuni kertailee.
- Ottelut Serbiaa vastaan on tuonut aina ekstralatausta, kun on saanut pelata esimerkiksi Milos Teodosicia tai Vasilije Miciciä vastaan. Toisaalta oli siistiä, kun ennen Berliinin EM-puolivälierää Espanjaa vastaan kuulin, miten Sergio Scariolo (Espanjan päävalmentaja) sanoi, että ”on pysäytettävä Markkanen, Salin ja Maxhuni”. Lähetin heti iskälle tekstaria siitä!
Vielä ennen Valencian olympiakarsintoja Susijengi kohtaa Tampereen Nokia Areenan illassa Euroopan kuntopuntarin kärkijoukkueisiin lukeutuvan Latvian. Maxhunin mukaan haaste on iso, mutta joukkue valmis haasteeseen.
- Saatiin Latvialta vuosi sitten Riiassa kyytiä, joten meillä on vähän näytettävää niille. Meidän pitää tuoda samanlaisella energialla peliin kuin tiistaina Uutta-Seelantia vastaan, mutta tietenkin tehtävä asioita paremmin.
Susijengi ja Latvia kohtaavat Tampereen Nokia Areenalla perjantaina 28.6. klo 18.30 alkaen. Liput otteluun täältä!
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.