5.7.2021 14:36 Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.
Henri Kantonen ja Carl Lindbom pelasivat menneellä kaudella Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Koronapandemia väritti ranskalaissarjojen kautta, kun kauteen mahtui muutamia keskeytyksiä ja loppukaudesta rästipelit pelattiin tiukalla aikataululla. Se toi mukanaan haasteita myös pelaajille.
- Raskas ja pitkä kausi henkisesti sekä fyysisesti. Missään vaiheessa ei ollut täyttä varmuutta mitä seuraavalla viikolla tapahtuu, niin kyllä se hieman vaikeuttaa keskittymistä ja valmistautumista. Pitkiä taukoja peleistä ja sitten yhtäkkiä aletaan pelata 2-3 peliä viikossa, Seppälä myönsi.
- Meillä oli kaksi peliä loka-marraskuussa ja muuten 2-4 peliä kuussa. Sitten maalis-huhtikuusta lähtien pelasimme 3/4 kaudesta. Paljon tapahtui ja oli aika erikoinen vuosi, komppaa Kantonen.
Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.Notre numéro 7 Finlandais fête aujourd'hui ses 28 ans 🤩 nous souhaitons un joyeux anniversaire à @ilariseppala 🎉#amsb #passionnementamsb #prob #basket pic.twitter.com/cS99iSoDBM
— Aix Maurienne Savoie Basket (@amsbofficiel) March 27, 2021
Aix-Mauriennelle kausi oli myös joukkueena vaikea. Se taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja onnistui lopulta säilyttämään paikkansa ProB:ssä myös ensi kaudeksi.
- Joukkueelta hiukan tahmea kausi, mutta loppua kohden paransimme ja minimitavoite säilytettiin, Seppälä kertaa.
Kantoselle taistelu sarjapaikasta oli uutta.
- Olihan kausi kokemuksena aika ainutlaatuinen ja toivottavasti ei tule uralle enää vastaavaa. Itselläni oli ensimmäistä kertaa sellainen tilanne, että taistelin sarjapaikasta. Se oli erilainen kokemus ja seuran puolelta tuli aika paljon painetta, että pelejä pitää voittaa.
Kantonen aloitti kauden hyvillä peliminuuteilla, mutta kauden edetessä vastuu aaltoili. Kantosen mukaan kausi oli pelillisesti myös hankala.
- Pelillisesti kausi ei ollut minulta eikä joukkueelta hyvä. Lopulta onnistuimme kuitenkin säilyttämään sarjapaikkamme. Ei voi kuitenkaan olla omakohtaisesti tyytyväinen eikä kausi mennyt hirveän hyvin. Syitä on varmasti paljon, mutta yksi pääsyistä oli se, että koris oli aika isosti erilaista kuin mitä olen aiemmin pelannut. Jouduin muuttamaan omaa pelityyliäni. En saanut peliä rullaamaan oikein missään vaiheessa, 22,5 minuutin, 6,4 pisteen, 3,4 levypallon ja 3,0 syötön tilastoilla kauden läpivienyt Kantonen miettii.
Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.🚨[ALERTE RECRUTEMENT] Encore du mouvement dans l'effectif pro' ! Henri Kantonen, jeune joueur finlandais rejoint la team de Manu SCHMITT pour la saison 2020/2021 🇫🇮
— Aix Maurienne Savoie Basket (@amsbofficiel) May 26, 2020
Communiqué / Stats / Highlights ⤵️ https://t.co/yE5lQQOGty pic.twitter.com/AYzGI21AsM
Parhaillaan Susijengin kanssa Japanissa oleva Kantonen aikoo tutkia tulevaisuuden vaihtoehtoja rauhassa.
- Vielä ei ole tietoa, mutta päätavoite on, että pääsisi jatkamaan ulkomailla. Vaikea sanoa millaiset mahdollisuudet tuollaisen kauden jälkeen on. Mitään vaihtoehtoja ei ole suljettu pois eikä valintoja tehty, Kantonen kertoo.
Seppälä pelasi toisen kautensa Aix-Mauriennessa kuuluen jälleen joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. Seppälä sai vastuuta yli 31 minuuttia ja käytti peliaikansa tehokkaasti hyväkseen upottamalla keskimäärin 14,7 pistettä ja antaen 3,4 korisyöttöä.
- Omaan kauteen olen ihan tyytyväinen, mutta totta kai aina löytyy parannettavaa. Vähän rikkonainen loukkaantumisien takia, ja varsinkin loppukaudella peliruuhkassa tullut loukkaantuminen vaikutti muutamaan peliin, kun ei ihan optimaalista kuntoutusta ehtinyt tekemään, ja ensimmäiset "testaukset" täytyi tehdä suoraan pelissä.
Toisen kautensa ulkomaan kentillä pelannut Seppälä mielii jatkaa edelleen ulkomailla.
- Jatkosuunnitelmat ovat vielä auki, mutta tarkoituksena olisi kesän jälkeen taas pakata laukut. Joitain kyselyitä on jo tullut, mutta ainakin Ranskassa siirtomarkkinat alkavat vasta käynnistyä nyt, kun kausi saatiin vihdoin päätökseen.
Henri Kantosen kauden tilastot
Ilari Seppälän kauden tilastot
Lindbomilla haastava kausi
Carl Lindbom aloitti kautensa Puolan liigassa Ostrow Wielkopolskissa, mutta vaihtoi helmikuussa Ranskan ProB-liigan Antibes Sharksiin. Kokonaisuudessaan Lindbomin kausi oli vaikeuksien värittämä.
Puolan sarja oli Lindbomille ennestään tuttu, sillä kaksi edelliskautta olivat sujuneet Radomin joukkueessa. Aika Ostrow Wielkopolskissa jäi kuitenkin lyhyeksi.
- Oli hankala koronakausi. Ensin olin Ostrow'ssa ja venäytin selän puntilla heti toisella viikolla. Sen jälkeen seurajohto antoi potkut päävalmentajalle ja oli myös heti sitä mieltä, ettei minun kanssani tulisi jatkaa sopimusta, koska selkä ei muka tulisi kuntoon. Se ei kuitenkaan pitänyt paikkansa, sillä pääsin nopeasti takaisin pelikuntoon, mutta se oli sen jälkeen enää tekohengitystä. Uuden paikan etsintä oli jo alkanut, Lindbom kertaa alkukautta, Lindbom kertaa alkukautta.
Uusi osoite löytyi Ranskan Rivieralta, kun Lindbom teki sopimuksen ProB:ssä pelaavan Antibes Sharksin kanssa.
- Olin tosi innoissani uudesta mahdollisuudesta. Kuitenkin jo muutamien harjoitusten jälkeen ennen ensimmäistä peliäni, seurajohto ilmoitti valmentajan vaihtuvan. Samalla sitten tuli uusi pelityyli ja uudet vahvistukset, Lindbom kertoo.
Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.❄️ 𝙲𝚕𝚞𝚝𝚌𝚑 𝙇𝙞𝙣𝙙𝙗𝙤𝙢 🥶🏹
— Antibes Sharks (@AntibesSharks) May 31, 2021
2 gros shoots à 3 points de @CalleLindbom pour faire rugir l'Azurarena 🔥🔥 pic.twitter.com/g5QRmm3SoR
Uuden päävalmentajan alaisuudessa Lindbomille ei löytynyt kunnollista roolia. Peliaika vaihteli, ja vaikka onnistumisiakin tuli, niin Lindbomin asema oli koko ajan vaikea.
- Pelityyli oli minulle ihan uusi eikä sopinut omiin vahvuuksiini millään tavalla. Se oli tosi hankalaa.
Antibes taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja lopulta sarjapaikka jäi pelillisesti uusimatta. Kabinettien kautta Antibes nähdään kuitenkin myös ensi kaudella ProB:ssä.
- Siellä oli hätänappi jo pohjassa, kun menin sinne, ja sitä painettiin sitten koko loppukausi. Emme pelanneet joukkueena hyvin enkä pelannut itsekään. Tiesin kuitenkin pystyväni pelaamaan siinä sarjassa.
Aivan pelkästään pyyhkeitä aika Antibesissa ei kuitenkaan saa.
- Kaupunki on kaunis ja organisaatio sekä puitteet ovat mahtavat, Lindbom kehaisee.
Lindbom otti vaikeasta kaudesta mukaansa positiiviset asiat.
- Aika paljon oli kauden aikana huonoa tuuria, mutta tämä oli opettavainen kausi. Olen joutunut vaikeisiin tilanteisiin ja pystynyt selviämään niistä. Lisäksi pelillisesti pystyin kauden aikana parantamaan monia heikkouksiani. Jos tulevina kausina tulee tällaisia samanlaisia vaikeuksia, niin osaan kääntää ne entistä paremmin voitokseni.
Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Lindbomin kannalta vielä auki.
- Katselen nyt ihan rauhassa minne menen. Nautiskellaan nyt perhe-elämästä vähän aikaa, tuoreen tyttövauvan isä kertoo.
Carl Lindbomin tilastot Puolassa
Carl Lindbomin tilastot Ranskassa
Loukkaantumiset riivasivat van Andringan kautta
Marius van Andringan ensimmäisestä kaudesta ulkomaan kentillä muodostui lähes painajaismainen. Kausi meni penkin alle sekä koronapandemian että van Andringan loukkaantumisten takia.
- Kausi taisi keskeytyä kahdeksan tai yhdeksän kertaa koronapandemian takia. Me olimme viisi kertaa karanteenissa, eli yhteensä 50 päivää. Kokonaisuudessaan kausi oli aika hirveä. Kuuden pelin jälkeen kausi keskeytyi kahdeksi kuukaudeksi ja joukkueestamme kaikki muut paitsi kaksi pelaajaa sairastui koronaan, itse kahdesti viruksen sairastanut van Andringa manaa.
Lorientin kausi alkoi hyvin ja joukkue taisteli NM1:n kärkisijoista vielä joulutauolle lähdettäessä. Kevätkaudella joukkueen tulokset kuitenkin heikkenivät useiden karanteenien takia. Van Andringa taisteli lähes koko kauden eri loukkaantumisten kanssa ja kausi päättyi lopulta leikkauspöydälle.
- Tämä oli varmasti urani vaikein kausi. Preseason meni vielä hyvin, vaikka putosimme Ranskan cupista ensimmäisellä kierroksella. Omalta kohdaltani pari ensimmäistä peliä tuntui ihan ok, mutta sitten alkoi sama polvi vaivata kuin ennenkin. Yritin pelata muutaman pelin ja sain piikkiä polveen ja kipulääkkeitä. Lopulta polveen piikitettiin myös omaa vertani, muttei siitäkään ollut apua. Vihdoin sain luvan käydä leikkauttamassa polven, van Andringa kertaa kautta.
Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.Marius souffrait depuis plusieurs mois d'une douleur au genou.
— CEP LORIENT BREIZH BASKET (@CepBasket) May 19, 2021
Il a été opéré ce mardi à Lorient pour retirer les morceaux de cartilage qui s'accrochaient à la rotule, provoquant cette douleur, complétée par de la PRP.
Tout s'est très bien passé.
Bon rétablissement Marius ! pic.twitter.com/snswTfOrhn
- Kokonaismaku kaudesta oli tosi tosi huono enkä toivoisi tällaista kenellekään. Yritin pelata loukkaantuneena ja siitä alkoi sitten helvetillinen kierre, joka lähti vyörymään kuin lumipallo. Kun polvi ei ollut kunnossa, niin se sitten heijastui selkään ja se kipeytyi. Nyt vain yritän päästä taas täyteen kuntoon enkä koskaan enää pelaa, jos olen rikki. Joko pääsen täyteen kuntoon ja jatkan uraani, tai jos en pääse, niin sitten en jatka, van Andringa jatkoi.
Seuraavaksi van Andringa haluaa jättää kauden taakseen ja on suunnannut katseensa jo eteenpäin.
- Jatkan uraani omilla ehdoillani ja yritän päästä parhaaseen mahdolliseen kuntoon, ja se duuni on aloitettu jo. Siinä menee pari kuukautta ennen kuin pääsen takaisin pelikentille ja kunnon preseasonin jälkeen pääsisin taas oikeasti kuntoon ja pelaamaan hyvällä tasolla. Into pelaamaan on hirveän kova. Haluan olla taas niin hyvä kuin tiedän pystyväni olemaan. Teen sen kuitenkin omilla ehdoillani.
Marius van Andringan kauden tilastot
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.
Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.
Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.
Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.
Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.