1.10.2022 18:26 Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella mielenkiintoinen suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun veljekset Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastakkaisilla puolilla. Tuomas jatkaa Bonnin päävalmentajana, kun taas Joonas sai pestin MLP Academics Heidelbergin käskijänä.
Tuomas ja Joonas (takana) Iisalo ovat tällä kaudella vastakkaisilla puolilla. (Kuva: Jörn Wolter)
Kaksikko teki erinomaista työtä yhdessä ensin nostamalla Merlins Crailsheimin Bundesliigan kärkijoukkueiden joukkoon ja viime kaudella he palauttivat Bonnin mukaan kärkitaisteluun. Viime kauden jälkeen tiet kuitenkin erkanivat, kun Joonas sai tarjouksen Heidelbergistä.
- Olin melko pitkään kahden vaiheilla jatkanko Saksassa valmentamista vaiko palaan Suomeen. Olin jo kieltäytynyt muista tarjouksista, mutta kun Heidelberg etsi uutta päävalmentajaa ja kontaktoi agenttiani keväällä, niin melko nopeasti löytyi yhteinen sävel sopimusneuvotteluissa, Joonas kertoo siirtonsa taustoista.
Tuomas menetti samalla tärkeän palan omasta valmennusryhmästään, mutta oli onnellinen nuoremman veljensä puolesta.
- Ensimmäisenä asiana on tietenkin se, että olen iloinen Joonaksen puolesta. Olen ylpeä meidän yhteisestä duunistamme ja hän sai siitä ansaitun palkinnon. Olen varma, että hän tekee erinomaista duunia Heidelbergissä ja hän oli täysin oikea valinta heidän päävalmentajakseen, Tuomas kertoo.
Jooonas Iisalo toimi viimeksi päävalmentajana kaudella 2018-19, kun hän luotsasi Salon Vilpasta Korisliigassa. Paluu pääkäskijän rooliin on sujunut hyvin.
- On tuntunut melko luontevalta. Kuten sanottu, niin tämä ei ole ensimmäinen rodeoni päävalmentajana. Kolmen apuvalmentajavuoden jälkeen tunnen Bundesliigan joukkueet, pelaajat ja valmentajat hyvin, joten siltäkään kantilta katsottuna tunnen olevani valmiina tähän pestiin ihan eri tavalla kuin vaikkapa aloitettuani Vilppaan päävalmentajana.
Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.Angeschlagen in den letzten Test
— MLP Academics Heidelberg (@MLP_Academics) September 24, 2022
Unsere Jungs machen sich heute auf den Weg zum Turnier bei den Phoenix Hagen, wo wir im 17:00 Uhr mit einem dezimierten Kader gegen die @hamburgtowers antreten. pic.twitter.com/hcrhCxtAnS
Veljesten yhteistyö Crailsheimissa ja Bonnissa tuotti erinomaisia tuloksia, mutta Joonaksen mukaan heissä on eroja, jotka näkyvät myös Heidelbergissä.
- Me olemme pohjimmiltaan hyvin erilaisia ihmisiä, joten väkisinkin se näkyy tavassa miten valmennamme ja kommunikoimme päivittäin, ja siinä mitä asioita painotamme joukkueelle. Myöskin jokainen joukkue on omansa kemian suhteen, joten aina täytyy olla valmis mukauttamaan pelitapaa sekä harjoittelua siihen mitä joukkue vaatii.
Yhtäläisyyksiäkin toki löytyy ja Joonas on ottanut omat oppinsa myös Heidelbergiin mukaan.
- Olemme molemmat erittäin vaativia, kurinalaisia ja kunnianhimoisia valmentajia. Saavutimme kolmen yhdessä vietetyn kauden aikana paljon enemmän kuin kukaan, me mukaan lukien, olisi voinut kuvitellakaan. Olisi siis melko hölmöä, jos muuttaisin kaiken nyt, kun olen toisen seuran päävalmentaja. Pelimme nojaa vahvasti kollektiivisuuteen sekä työmäärän maksimointiin, kuten aiempienkin joukkueiden kanssa.
Heidelberg on yhdeksänkertainen Bundesliigan mestari, mutta sen kultavuodet olivat vuosikymmeniä sitten. Viime kaudella Heidelberg pelasi ensimmäisen kautensa Bundesliigassa 37 vuoteen ja säilytti sarjapaikkansa sijoittuen sijalle 14.
- Ainoa realistinen tavoite joukkueellamme on säilyttää sarjapaikka Bundesliigassa. Operoimme yhdellä pienimmistä pelaaja- ja kokonaisbudjeteista, ja kilpailu on erittäin kovaa pelkästään sarjassa säilymisen kannalta.
Yksi kauden mielenkiinnon kohteista ovat luonnollisesti veljesten väliset kohtaamiset. He ovat kertoneet ottaneensa kovaakin yhteen nuorempana, mutta molemmat muistuttavat, että vastakkain ovat kaksi joukkuetta – ei kaksi veljestä.
- En odota oikeastaan minkäänlaista yhteenottoa. Ne ajat ovat takanapäin, kun heilutellaan nyrkeillä. Eiköhän molemmat halua voittaa, kuten jokaisen pelin, mutta siihen se jääköön, Joonas miettii.
- Se on varmasti erityinen peli Iisalon perheelle ja medialle, kun on hauska tilanne veljesten kohdatessa. Pääasia on kuitenkin, että kaksi joukkuetta kohtaavat toisensa ja meidän välinen kohtaaminen on siinä vain pienenä kuriositeettina, Tuomas komppaa.
- Emme varmasti ole ensimmäisiä veljeksiä valmentamassa samassa sarjassa, mutta olemme ainakin ensimmäiset suomalaiset veljekset valmentamassa Bundesliigassa. Onhan tämä aika harvinaista ihan eurooppalaisessa ja maailmankin mittakaavassa, Tuomas jatkaa.
Bonnin viime kausi oli hurja menestys, kun se sijoittui runkosarjassa toiseksi ja pakotti välierissä Bayern Münchenin viiteen peliin. Viime kaudella Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo on tyytyväinen joukkueensa kauteen valmistautumiseen.
- Positiiviset fiilikset. Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen joukkueessani on jatkuvuutta, kun puolet viime kauden joukkueesta jatkaa. Preseason oli ehjä ja meni hyvin.
Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.IT'S GAME DAY! 🔥🔥🔥
— Telekom Baskets Bonn (@TelekomBaskets) October 1, 2022
Und zwar der erste der neuen @easyCreditBBL-Saison. Headcoach Tuomas Iisalo und die Baskets sind heiß aufs Spiel gegen die Würzburg Baskets.💪 Spielbeginn ist 20:30 Uhr, MAGENTA SPORT überträgt live ab 20:15 Uhr!
Let's gooooo! 🙌#HEARTBERG pic.twitter.com/3ZBGEseNQ0
Viime kausi palautti Bonnin takaisin Bundesliigan kärkitaisteluun, mutta Tuomas pitää jalat tiukasti maassa. Keskittyminen on jokapäiväisessä laadukkaassa tekemisessä ja tulos tulee sen mukaan.
- Ei meillä ole sijoitukseen liittyviä tavoitteita ja Bundesliigassa tilanne on sellainen, että ALBAa ja Bayernia on vaikea suistaa kärjestä, kun he operoivat aivan erilaisilla taloudellisilla resursseilla kuin muut. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö lähtisi voittamaan jokaista peliä. Jokaisen pelin voittaminen on tietenkin epärealistista, mutta se on se mihin tähdätään.
- Kaikki lähtee siitä miten hyvin teemme päivittäisen työn ja toinen asia on se, että voimme olla ylpeitä siitä millaista koripalloa pelaamme ja peli-identiteetistämme. Pelaajissa, staffissa ja seurassa on positiiviset vibat ja myös tuntuu, että kaupungissa on myös jatkunut sama positiivinen tunnelma joukkueen ympärillä, Tuomas korostaa.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.