26.3.2019 14:28 Daniel Janssonin valmentama OrangeAcademy Ulmin kausi Saksan ProB-liigassa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kausi oli nuorelle joukkueelle kasvuprosessi.
Daniel Jansson teki jälleen hyvää työtä Ulmissa. (Kuva: Oma Design)
Bundesliigaseura Ratiopharm Ulmin akatemiajoukkue putosi viime kaudella ProA:sta ja aloitti tällä kaudella uuden projektin nuorten pelaajien kanssa ProB-sarjasta. Runkosarjassa OrangeAcademy raivasi tiensä pudotuspeleihin ollen eteläisen lohkon seitsemäs, mutta kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.
- Lähdimme kauteen niin nuorella joukkueella, että tiesimme edessä olevan kasvun paikka ja taistelu, ja niinhän se oli. Kaiken kaikkiaan pojat kasvoivat kauden aikana silmissä. Eritoten meidän 2001 syntyneiden poikien runko. Näin ollen kausi täytti tavoitteensa hyvin, Jansson arvioi kautta.
OrangeAcademyn erityisenä vahvuutena oli tällä kaudella puolustuspelaaminen, sillä joukkueelle tehtiin vähiten pisteitä. Toisaalta joukkue teki myös kolmanneksi vähiten pisteitä.
- Tiesimme, ettei meillä ollut korintekomielessä hirveästi tulivoimaa, ja joukkueen tavoitteena oli puolustaa yhdessä paljon paremmin kuin aiemmin. Siinä onnistuimme kaiken kaikkiaan hyvin paria notkahdusta lukuun ottamatta. Päästimme koko sarjassa vähiten koreja ja muutamassa muussakin puolustustilastossa olimme ykkösiä. Teimme siitä tavaramerkkimme.
OrangeAcademy on nojannut pääosin omiin nuoriin pelaajiin, mutta tällä kaudella joukkue teki pienen poikkeuksen tuoden mukaan kesken kauden yhden amerikkalaispelaajan.
- Joulun alla tuli ikävä neljän ottelun jakso, jossa hävisimme kolme matsia viimeisen sekunnin korilla. Se kieltämättä nakersi poikien itsetuntoa ja siihen hätään hankimme myös yhden amerikkalaispelaajan täydentämään joukkuetta. Tämän jälkeen tulikin pitkälti voittoja ja loppujen lopuksi seitsemäs sija, joka antoi sitten kovan vastuksen pudotuspeleihin.
Pudotuspeleissä vastaan tuli pohjoislohkossa toiseksi sijoittunut LOK Bernau. OrangeAcademy taisteli itselleen voiton omassa kotiottelussaan, mutta Bernau vei ottelusarjan nimiinsä 2-1.
- LOK Bernau on äärimmäisen hyvä jengi ja hävisimme heille selvästi, koska he olivat parempia. Aiheutimme heille kuitenkin vuoden 2019 ensimmäisen tappion. Toki se mahdollisuus, että pelasimme kolme tasaista ja kovaa peliä heitä vastaan, antoi jälleen todella arvokkaita minuutteja ja sekunteja jokaiselle nuorelle pelaajalle. Mielestäni pelasimme myös taas kauden parasta korista tuossa pudotuspelisarjassa, eli siihen nähden ihan positiivinen luku kirjassamme.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.