12.7.2019 12:33 Jouni Eho teki koripallouransa aikana miltei mahdottomasta mahdollisen, kun hän nousi Rovaniemeltä Davidsonin yliopistoon ja lopulta aina miesten maajoukkueeseen asti. Mitä sellaista koripallo opetti hänelle, josta on hyötyä nykyisessä pestissään?
Jouni Eho veti miesten maajoukkueen pelipaidan päällensä kuudesti. Kuva: Jukka Koskinen
Ehon koripalloura päättyi keväällä 2008 KTP:n paidassa, jossa hän pelasi uransa viimeiset kolme kautta. Eho pelasi 221 Korisliiga-ottelua neljässä eri seurassa. Eho oli voittamassa alle 22-vuotiaiden SM-kultaa Pussihukissa vuonna 2000, SM-pronssia hän saavutti Katajan paidassa 2005.
- Tie on kuljettanut miestä. Minua on aina ohjannut uteliaisuus kaikkea uutta kohtaan. Pelko on karissut, kun lähdin aikaisessa vaiheessa Rovaniemen lintukodosta eteenpäin. Päätä ei ole huimannut missään vaiheessa, kun tie on vienyt aina yllättävimpiin paikkoihin, Eho toteaa.
Eho pelasi uransa aikana kuusi miesten maaottelua, mutta silti paras koripallomuisto löytyy nuoruusvuosilta Rovaniemeltä.
- Rovaniemellä tahkosin ja treenasin yksin valtavia määriä joukkuetreenien ulkopuolella. Rovaniemen NMKY:stä oli pitkä matka nuorisomaajoukkueeseen. Sinne päästyäni nälkä kasvoi syödessä. Päässäni samalla loin mielikuvaa halusta päästä joskus koripallon parissa muualle. Ja se lopulta toteutui, Eho muistelee.
Eho opiskeli kansainvälistä politiikkaa ja pelasi Davidsonin yliopistossa NCAA:n ykköstasolla. Pari vuotta Ehon jälkeen samasta koulusta koripallomaailman tietoisuuteen alkoi Golden State Warriorsin takamies Stephen Curryn tarina.
- Davidson kokemuksen myötä olen ilman muuta Curryn ja Golden Staten ”bandwagonissa.” Sen takia jokainen aamuni käynnistyy ESPN-nettisivujen kautta katsoen Warriorsin pelien tuloksia, Eho naurahtaa.
Eho valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Joensuun yliopistosta koripallouransa loppupuolella. Ehon elämä on asettunut Kotka-Hamina-akselille uran päättymisen jälkeen, jossa hän on työskennellyt seudun kehittämistehtävissä, eri rooleissa.
Viime syksynä Eho valittiin Pyhtään kunnanjohtajaksi.
- Kokemukset uudesta pestistä ovat olleet todella mielenkiintoisia. Uteliaisuutta tarvitaan tässäkin työssä. Pyhtään kunnassa asuu reilut 5000 ihmistä, joka on noin promille suomalaisista. Pienen kunnan kunnanjohtajana saa olla mukana vähän kaikessa – puhutaan sitten lentokentän kehittämisestä, kunnan markkinoinnista tai koulujen sisäilmaongelmista.
Eho kokee, että koripallo on antanut hänelle paljon nykyiseen työelämäänsä.
- Tavoitteellisuus ja kilpailuhenkisyys ovat säilyneet urheilu-uran jälkeenkin. Olen tottunut kilpailuasetelmiin ja parhaillaan kaupungit ja kunnat ovat keskenään jatkuvassa kilpailuasetelmassa ja joukosta pitää erottautua. Steph Curry taannoin totesi ESPN:n haastattelussa, että hän oppi Davidsonin koripallovalmentaja Bob McKillopilta kaiken. Itsekin opin valtavasti häneltä, erityisesti arvojohtamisesta, Eho avaa.
- Minulla on kuusi prinsiippiä, jonka kautta johdan. Niitä ei ole hetkessä keksitty, vaan ne ovat matkan varrella tarttuneet minuun ja mukautuneet ajan myötä. Kunnanjohtajana näen, että optimistisuus on yksi tärkeimmistä. Asioita on osattava nähdä positiivisesti. Täällä Kotkan-Haminan seudulla on saatu vuosien saatossa pahasti siipeen, tehtaita on suljettu. Tietty kyynisyys on jo äidin maidossa. Olen yrittänyt uida tässä vastavirtaan ja ammentaa positiivisuutta muihinkin.
Eho näkee, että Susijengin esimerkki on toiminut tärkeänä hänen omalle työurallekin.
- Susijengi ilmiö on inspiroinut minua valtavasti. Yritämme Pyhtäällä päästä samaan mentaliteettiin, että voimme menestyä altavastaajan roolista huolimatta. Siinä missä Susijengikin on pelannut voittoisasti isompia vastaan, pieni Pyhtääkin voi pelata kokoistaan suurempaa peliä. Susijengin esimerkki toimii mielestäni koko Suomen mittapuulla, että isompia vastaan on uskallettava pelata ja uskottava, että voi menestyä.
Eho kutsui Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin vieraaksi Pyhtäälle. Kunnanjohtaja halusi ammentaa oppia muiden alojen huipulta, siitä syntyi lopulta neliosainen videosarja. Ensimmäisessä jaksossa vieraana on Dettmann.
- Olen äärimmäisen kiitollinen, että hän halusi auttaa vanhaa pelaajaa. Tullessaan kuvauksiin Henkka sanoi, että hän tuli tänne oppimaan myös minulta. Mielestäni se kuvastaa Susijengin menestysreseptiä erittäin hyvin. Oppimisen halu seuraa ihmistä läpi elämän.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Susiladies ja Elina Koskimies saavat vastaansa EM-karsintojen kahden kotipelin ikkunassa torstaina Slovenian ja sunnuntaina Bulgarian. Susiladiesin mediaharjoituksissa eilen tavoitettu Koskimies lähtee karsintaikkunan peleihin toiveikkaana: kaksi voittoa toisi hyvät mahdollisuudet kohti 2025 EM-kisoja.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Sudenpentujen urakka EM-kotikisoissa alkoi riemukkaalla voitolla sittemmin EM-puolivälieriin edenneestä Liettuasta, mutta sen jälkeen voitot ovat olleet kortilla. Joukkueen kapteeni Elmeri Abbey, 18, toivoo Tampereelle saapuvan Delfin Basket -väen löytävän tiensä Hakametsään antamaan Sudenpennuille energiabuustin viikonlopun sijoitusotteluihin.
Suomen Sudenpentujen urakka U18 poikien EM-kisoissa Tampereen Hakametsässä sai unelma-alun Liettuaa vastaan, mutta seuraavissa otteluissa Espanja ja Slovenia näyttivät kaapin paikan. Sudenpentujen tehoykkönen Olavi Suutela uskoo, että tiistain välipäivän jälkeen joukkue kohtaa Serbian tuoreella jalalla ja energialla.
Sudenpentujen terävimpiä ilmestyksiä 18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa on kisojen ensimmäisinä päivinä ollut toisen polven koripalloilija Samu Adler. Ratkaisuvalmiudellaan huomioita herättänyt, elokuussa 17 vuotta täyttävä Tapiolan Hongan kasvatti uskoo, että joukkue oppii läksynsä sunnuntain Espanja-ottelusta nopeasti.
Koripallovalmentajat kautta vuosikymmenten ovat yhtenään muistuttaneet junioripelaajia siitä, että pelin kulkuun on mahdollista vaikuttaa, vaikkei tekisi pistettäkään. Tämän totuuden ruumiillistuma lauantaina oli Sudenpentujen Aaron Ekwere, joka sinetöi suomalaisvoiton viemällä viime sekunneilla puolustuksellaan elintilan Liettuan Kaspar Jakucionisilta.