30.8.2013 11:50 Kesän 2003 EM-kisaisännyyden jälkeen Ruotsin miesten maajoukkue on ollut pitkään alamaissa. Ruotsin 1980/90-lukujen taitteessa syntyneiden pelaajien sukupolvi väläytteli kuitenkin osaamistaan viime kesän EM-karsinnoissa ja Ruotsilla on rutkasti edellytyksiä kasvattaa maajoukkueestaan EM-parkettien kestomenestyjä tuleviksi vuosiksi.
Nuori Viktor Gaddefors kuuluu Ruotsi-koriksen superlupaukseen.
Shawn Huff ja kumppanit hakivat komean voiton Ruotsista kahden vuoden takaisissa PM-kisoissa. Kuvat: FIBA Europe & Ville Vuorinen.
Amerikkalaislähtöisen, mutta Ruotsissa niin pelaajana kuin valmentajakin uraa luoneen Bradley Deanin valmentaman Ruotsin menestyshaaveet kulminoituvat pitkälti maan uuden sukupolven johtaviin kykyihin laitahyökkääjän paikalla: Detroit Pistonsin Jonas Jerebkoon (207/26) ja Charlotte Bobcatsin Jeffery Tayloriin (203/24).
Pitkäraajainen, monipuolinen ja herkeämättä korille ajava Jerebko on kuulunut Pistonsin käyttörotaatioon jo neljän kauden ajan, ja panssarivaunumainen Taylor nostatti aaltoja rookie-kaudellaan Charlotte Bobcatsin riveissä. Sekä Jerebko että Taylor pelaavat nykyaikaista, sähäkkää ja hyökkäävää koripalloa ja tiukoilla hetkillä voittoheittoa odotetaan juuri heiltä.
Ruotsi on kunnostautunut viime vuosina nuorten lupausten Eldoradona, ja maan suurimpia lupauksia on noudettu Mamma Svean helmoista lentokonelasteittain Yhdysvaltoihin, Espanjaan ja Italiaan.
Jerebkon ja Taylorin lisäksi Gaddeforsin koripalloilevat veljekset Anton (200/23/Sundsvall Dragons) ja Viktor (203/20/Oktoplast Bologna) omaavat edellytykset kasvaa eurotason tähdiksi, ja oma lukunsa on FC Barcelonaan kutsuttu tenavatähti Ludvig Håkansson (187/17). Tunisiassa ammatikseen pelaavalla härkämäisellä Brice Massamballa (207/25) on puolestaan kannettavanaan valtavasti vastuuta pienehkön joukkueen korin alla.
Nuorisokaartin esiinnoususta huolimatta Ruotsilla on myös riveissään kokeneempaa osastoa, kuten mm. maajoukkueen takalinjoilla jo vuosia laatutyötä tehneet Kenny Grant (188/31) ja Thomas Massamba (185/28), Korisliigassakin takavuosina piipahtanut laituri Jonathan Skjöldebrand (204/30) ja joukkueen nestori Joakim Kjellbom (213/34).
Potentiaalinsa puolesta Ruotsi on pitkälti samanlaisessa asemassa kuin Susijengi kesällä 2004 päävalmentaja Dettmannin palattua joukkueen puikkoihin. Jerebko ja Taylor muodostavat Ruotsin ”Möttölä-Rannikko”-duon, kun taas ensiaskeliaan Euroopan huipulla ottavat kokeneemmat pelaajat sekä paikoitellen valtavankin potentiaaliset nuoret pelaajat etsivät oikeita paikkojaan joukkueen palapelissä.
Vaikka Susijengi on EM-parketeilla ennakkosuosikki ottelussaan Ruotsia vastaan, on ruotsalaisilla riittävästi tulivoimaa ja potentiaalia yllätysvoittojen nappaamiseksi. Joukkueiden edellinen kohtaaminen kesän 2011 PM-kisojen finaalissa päättyi Susijengin 85–63 -voittoon.
Suomi ja Ruotsi ottavat toisistaan mittaa Koperissa EM-alkulohko D:n ottelussa torstaina 5. syyskuuta klo 15:30 alkaen Suomen aikaa.
Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.
Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.
Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet koripallon EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.
2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.
Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.
Helsingissä pelattujen koripallon EM-kotikisojen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan kävijöistä peräti 99,2 prosenttia suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen. EM-kisaotteluiden tunnelma hipoi asiakkaiden mielestä täydellisyyttä. Asiakastyytyväisyyskyselyn toteutti Sport Business School Suomen Koripalloliiton toimeksiannosta.
Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.
Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.
Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.
Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.